A Secret Weapon For opioider smertestillende

Wiki Article

Populærkulturen romantiserer misbruget – eksperter efterlyser mere fokus på »livsfarligt stof«

Apoteker Salg uden for apotek Håndkøbsmedicin Fritaget for apoteksforbehold Substitution Medicin indført fra udlandet Køb og salg af medicin på internettet Salg af medicin eller kosttilskud på internettet Lægers køb af medicin til brug i egen praksis Vederlagsfri udlevering af lægemidler Anmeld mistanke om ulovlig forhandling af medicin Recepter fra andet land Udgivelser Medicinsk udstyr Medicinsk udstyr

Metadon (Metadon) er et sterkt opioid som brukes som substitusjonsbehandling ved opioidavhengighet og ved sterke smerter. Metadon finnes som mikstur og tabletter.

De syntetiske opioider petidin og fentanyl virker på de samme modtagere i nervesystemet som morfin, og de ligner morfin i deres virkning og bivirkninger. Midlerne er vist i tabel 2.

Eventuelt avslutte behandlingen eller vurdere intermitterende bruk som alternativ. Med intermitterende bruk i denne sammenhengen menes periodevis bruk hvor de legemiddelfrie periodene har en tilstrekkelig varighet slik at legemidlet er skilt ut fra kroppen

Videreføring av behandling med opioider ut around hearth uker etter sterke, akutte eller postoperative smerter

Leger i andre deler av spesialisthelsetjenesten eller i fengselshelsetjenesten kan også henvise pasienter til TSB.

 Lege bør vurdere andre tiltak for smertelindring og tilby oppfølging av smertetilstand under nedtrappingen.

Her finner du fakta om virkningsmekanismer og helseskader ved bruk av opioider, inkludert heroin og morfin.

Utredning og behandling ved langvarig bruk og avhengighet er beskrevet i Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet. Pasienter som henvises til spesialisthelsetjenesten og fileår rett til tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) vil få behandling i henhold til pakkeforløp.

Siste faglige endring: 19. oktober 2021   

Det finnes mange forskjellige typer smertestillende midler. Den beste for deg avhenger av mange faktorer, inkludert årsaken til smerte og alvorlighetsgraden. Typer smertestillende midler inkluderer:

Det kan unntaksvis være grunnlag for fortsatt behandling med opioider også ved smerter som ikke skyldes kreftsykdom, dersom det vurderes at behandlingen gir bedring av read more funksjon og livskvalitet, og i slike tilfeller bør behandlingen gis ved laveste effektive dose.

Pasienter med svært sterke smerter etter retailer operasjoner og alvorlige skader skal behandles med opioider. Behandlingen bør begrenses til det nødvendige antall tabletter og det avtales med pasient om å kontakte sin fastlege hvis det fortsatt er smerter.

Report this wiki page